بازاریابی

تارگت فروش چیست؟ + نحوه محاسبه آن

آیا تا به حال فکر کرده اید که آیا راهی برای اندازه گیری و مقایسه فروش فعلی با یک هدف یا عملکرد گذشته وجود دارد؟ اگر این کار را انجام دادید اما نمی دانستید که چگونه این کار را صحیح و حرفه ای تر انجام دهید، حتماً در این محتوا متوجه خواهید شد. شما با تارگت فروش چیست، مدل های تارگت فروش و نحوه محاسبه تارگت فروش آشنا خواهید شد. اهداف فروش یا همان تارگت فروش به شما این امکان را می دهد که این کار را انجام دهید، و شما تازه می خواهید بفهمید که چگونه.

تارگت فروش چیست ؟

معنی تارگت فروش، هدف یا هدف های خاصی است که توسط یک شرکت یا فرد برای مقدار محصولات یا خدماتی که قصد دارند در یک بازه زمانی معین به فروش برسانند، تعیین می‌شود. اهداف فروش اغلب برای پیگیری عملکرد و ایجاد انگیزه در تیم های فروش استفاده می شود. اهداف را می توان بر اساس درآمد، واحدهای فروخته شده یا جذب مشتری تعیین کرد و بر اساس شرایط بازار تنظیم می شود.

دستیابی به تارگت فروش برای موفقیت یک شرکت حیاتی است و می تواند بر درآمد، سودآوری و سهم بازار تأثیر بگذارد. از اهداف فروش نیز می توان برای ارزیابی عملکرد و ایجاد انگیزه در پرسنل فروش استفاده کرد. همانطور که در تعریف تارگت فروش چیست بیان شد، تارگت فروش، اندازه گیری است که به شما امکان می دهد درآمد حاصل از فروش فعلی را محاسبه کرده و آن را با یک هدف یا عملکرد گذشته مقایسه کنید.

یکی از راه‌ های تعیین هدف فروش، اطمینان از قابل مشاهده بودن آن برای کل تیم است. طراحی بصری تارگت فروش موثر می تواند بسیار تاثیرگذار باشد. به عنوان مثال، برخی نمودارها این توانایی را دارد که عملکرد گذشته، عملکرد فعلی و هدف را در یک تصویر واحد ثبت کند. وقتی تیم شما برای استفاده از این بصری آموزش ببیند، تیمی خواهید داشت که توانایی گفتن در مورد عملکرد فروش را دارد.

اگر به بازاریابی تلفی علاقه دارید حتما از دوره اصول مذاکره و فروش تلفنی استفاده کنید تا روشهای مذاکره را بهتر یاد بگیرید.

اگر میخواهید درمورد چارت سازمانی بیشتر بدانید به شما پیشنهاد میکنیم مقاله چارت سازمانی چیست را مطالعه کنید.

چه کسی از تارگت فروش استفاده می کند؟

این معیار توسط مدیران فروش، نمایندگان فروش، مدیران اجرایی و مدیران فروش استفاده می شود.

به کمپین فروش نیاز دارید اما نمیدانید از کجا شروع کنید؟ در مقاله کمپین فروش چیست هر چیزی که لازم دارید را خواهید آموخت.

مدل های تارگت فروش

شاید برای شرکت‌ های مختلف جواب سوال تارگت فروش چیست، متفاوت باشد و روش‌های هدف گذاری متفاوتی را بنا به نیاز صنعت یا شرکت به کار گیرند. به همین دلیل در این قسمت چند مورد از مدل های تارگت فروش را در ادامه بیان میکنیم.

  • تارگت فروش روزانه:

کل هدف بر تعداد روز های کاری تقسیم می شود و هدف فروش روزانه را تعیین می کند. مصرف کنندگان و فروشگاه های بزرگ، بر روی اهداف روزانه کار می کنند.

  • تارگت فروش هفتگی:

در این روش، هدف به صورت هفتگی تقسیم می شود تا تیم فروش به آن برسد.

  • تارگت فروش ماهانه:

هدف سالانه با تقسیم بر 12، هدف ماهانه را نشان می دهد.

  • تارگت فروش فصلی :

اهداف سه ماهه بیشتر یک هدف کاربردی است تا یک هدف واقعی. سه هدف ماهانه متوالی در کنار هم قرار می گیرند تا یک هدف سه ماهه را ایجاد کنند. برخی شرکت ها برای دستیابی به اهداف فصلی، مشوق هایی را به تیم فروش تخصیص می دهند. همچنین، این تصویر کلی از روند فروش را برای مدیریت ارائه می دهد تا بررسی شود.

  • تارگت فروش سالانه :

بر اساس دستاورد شرکت در سال گذشته، رشد بازار، رشد صنعت و اهداف سالانه مشخص می شود.

اگر میخواهید درمورد مشتری یابی چیست بیشتربدانیدبه شما پیشنهاد می کنیم مقاله تکنیک مشتری یابی را مطالعه کنید.

نحوه محاسبه تارگت فروش

هاروارد بیزینس ریویو می نویسد: «وقتی 10 تا 20 درصد از فروشندگان اهداف را از دست می دهند، ممکن است مشکل از فروشندگان باشد. اما وقتی اکثر فروشندگان از دست می دهند، مشکل اهداف آنهاست.»

این امر اهمیت تعیین تارگت فروش دقیق و در عین حال چالش برانگیز را برجسته می کند. این تعادل ظریفی است که نیاز به حسابداری اهداف تجاری، عملکرد گذشته و عملکرد نمایندگان فروش فردی شما دارد. تعیین اهداف فروش و درست کردن آنها می تواند تأثیر زیادی بر تیم شما داشته باشد و به نمایندگان انگیزه دهد که برای بستن معاملات بیشتر، کارایی فروش شما را افزایش دهند.

شما باید تعدادی از عوامل را در تعیین تارگت فروش در نظر بگیرید و اهداف خاصی را در نظر بگیرید، مانند اینکه آیا قصد دارید تجارت جدید را افزایش دهید، حساب های موجود را گسترش دهید یا با مشتریان قبلی کار کنید. فراتر از آن، اهداف فروش باید بر ساختار مشوق‌های تیم مانند پورسانت و مدل جبران ها تأثیر بگذارد.

فرمول دستیابی به نحوه محاسبه تارگت فروش (فرمول تارگت گذاری فروش) به صورت زیر است:

فروش برای دوره جاری/هدف فروش * 100 

برای آشنایی با شاخص فروش و KPI های مهم مقاله شاخص های کلیدی عملکرد فروش را مطالعه کنید تا به فروش خود کمک کنید.

اگر میخواهید درمورد فروش مویرگی بیشتر بدانید به شما پیشنهاد می کنیم مقاله انواع فروش مویرگی را مطالعه کنید.

چگونه می توانید بر عملکرد فروش برای رسیدن به تارگت فروش نظارت کنید؟

اگر می خواهید به تارگت فروش برسید، باید عملکرد خود را روزانه، هفتگی و ماهانه مشاهده کنید. بیشتر اوقات، اهداف فروش پویا هستند و بر عملکرد کوتاه مدت تمرکز دارند. اگر تعداد بیشتری از نمایندگان متوجه شوند و بفهمند که کار او چگونه به هدف کمک می کند، ممکن است انگیزه بیشتری برای دستیابی به اهداف داشته باشد.

یک راه آسان برای نظارت بر عملکرد فروش در برابر اهداف وجود دارد. استفاده از تابلوی امتیازات فروش. می توانید یک تلویزیون داشته باشید و جدول امتیازات را در آنجا نمایش دهید. همچنین باید داشبورد نیروی فروش را نیز در نظر بگیرید. اکنون که این مقاله را خواندید، باید از اهداف فروش و نحوه کار آنها آگاه باشید. ممکن است در ابتدا چیزها پیچیده به نظر برسند، اما هرچه اطلاعات بیشتری به دست آورید آسان تر می شوند.

جمع بندی نهایی

سوالی که باید حتما در شروع فرآیند فروش و تجارت خود به آن دقت کنید و مرتبط بپرسید این است که تارگت فروش چیست؟ این سوال می تواند تمام کار هایی که باید در ادامه مسیر فروش انجام دهید را برایتان مشخص کند، تا با بهترین هدف ممکن به سمت رشد، پیشرفت و سود آوری شرکت خود حرکت کنید. پس حتما با دقت جواب این سوال را باید بررسی و یادآوری کنید.

برخی سوالات رایج

1. تارگت فروش چیست ؟

معنی تارگت فروش، هدف یا هدف های خاصی است که توسط یک شرکت یا فرد برای مقدار محصولات یا خدماتی که قصد دارند در یک بازه زمانی معین به فروش برسانند، تعیین می‌شود. اهداف فروش اغلب برای پیگیری عملکرد و ایجاد انگیزه در تیم های فروش استفاده می شود. اهداف را می توان بر اساس درآمد، واحدهای فروخته شده یا جذب مشتری تعیین کرد و بر اساس شرایط بازار تنظیم می شود.

2. نحوه محاسبه تارگت فروش چگونه است؟

فرمول تارگت گذاری فروش به این صورت است: فروش برای دوره جاری/هدف فروش * 100

 

farinprojects

Recent Posts

نردبان وفاداری مشتری چیست؟ + 6 پله نردبان وفاداری مشتری در بازاریابی

ایجاد یک نردبان قوی برای وفاداری مشتری برای هر کسب و کاری که به دنبال…

1 هفته ago

15 روش برای مدیریت شکایت مشتری

مشتریان شما مایه حیات کسب و کار شما هستند. بدون تایید آنها، کسب و کار…

3 هفته ago

مهارت پولساز چیست؟ + معرفی 10 بهترین مهارت پولساز

تغییرات زیادی در بازار کار فعلی و اطراف آن در حال رخ دادن است. اما…

3 هفته ago

دایره طلایی سایمون سینک چیست؟ + مزایا و معایب

هر سازمانی می خواهد موفق شود و پایگاه مشتری گسترده ای داشته باشد، اما در…

3 هفته ago

کسب و کار هوشمند چیست؟ + اهمیت این کسب و کار در 1403

تعریف یک کسب و کار هوشمند می تواند به اندازه تعریف یک فرد باهوش دشوار…

4 هفته ago

اصول مشتری مداری چیست؟ + نکات مهم راجب مشتری مداری

هر کسب و کار برای ادامه حیات خود نیاز به مشتری دارد. کسب و کار‌های…

1 ماه ago