صاحبان کسب و کار همواره به دنبال فروش و معرفی بیشتر محصولات خود هستند. برای این هدف روشهای مختلفی را هم به کار میبرند که رایجترین شیوه استفاده از تبلیغات برای معرفی محصولات مورد نظر است. تبلیغات و بازاریابی تنها به معرفی محصول برای فروش ختم نمیشود، بلکه جنبه های گسترده ای دارد و میتواند تمامی جنبههای یک کسب و کار را تحت تأثیر خود قرار بدهد.
اگر بخواهیم دقیقتر با جنبههایی از کسب و کار که تحت تأثیر بازاریابی قرار دارد آشنا شوید لازم است تا در مورد مفهوم آمیخته در بازاریابی بیشتر بدانید. آمیخته را میتوان یکی از انواع بازاریابی دانست که به اشخاص کمک میکند کسب و کار خود را بهتر بشناسند و در نتیجه شناخت، بهتر مدیریت کنند که این روند به هدف نهایی که فروش بیشتر و کسب سود است ختم میشود. در این مقاله به توضیح در مورد آمیخته بازاریابی میپردازیم با ما همراه باشید.
بازاریابی یا چهار پی بازاریابی یکی از رایجترین و البته بهترین روشها برای معرفی محصول و در نتیجه کمک به فروش بیشتر است. بازاریابی یک تکنیک گسترده است که جنبههای متفاوتی دارد، برای تحقق صحیح بازاریابی جنبههای آن باید با یکدیگر آمیخته و کنار هم قرار بگیرند تا به رشد و شکوفایی بیشتر کسب و کار کمک کنند. گسترده بودن جنبههای بازاریابی ممکن است سبب شود که شما آمیزه بازاریابی را یک کار سخت و ییچیده تصور کنید اما حقیقت متفاوت است!
در برخی موارد ممکن است مدیران کسب و کار از آمیزه استفاده کنند اما به درستی مفهوم آن را ندانند! به عنوان مثال قیمتگذاری یکی از اجزای آمیزه محسوب میشود و موضوعی است که در همهی کسب و کارها به آن پرداخته میشود. شناختن دقیق مفهوم آمیخته بازاریابی مزایایی هم دارد که در ادامه به توضیح در مورد آنها میپردازیم.
اگر می خواهید درمورد هدفگذاری بیشتر بدانید به شما پیشنهاد می کنیم در دوره هدف گذاری رایگان که در سایت پرانتز وجود دارد شرکت کنید.
اگر میخواهید بدانید چه استراتژی برای کسب و کارتان مفید است ابتدا در مقاله استراتژی کسب و کار چیست با استراتژی آشنا شوید.
آگاهی از مفهوم آمیخته بازاریابی چیست، سبب میشود تا نسبت به بازاریابی کسب و کار یا شرکت خود یک دیدگاه جامع پیدا کنید و به این ترتیب قسمتهای مختلف بازاریابی کسب و کار شما هماهنگی بیشتری پیدا میکند. آگاهی که به دنبال شناخت مفهوم آمیزه بازاریابی به وجود میآید سبب میشود تا بتوانید تمامی جوانب بازاریابی کسب و کار خود را در نظر داشته باشید و امکان برنامهریزی و طراحی یک استراتژی بازاریابی کامل را برای شما فراهم خواهد شد. کنترل بخشهای مختلف استراتژی بازاریابی از دیگر مزایای شناخت آمیزه بازاریابی است.
در سال 1960، ادموند مک کارتی که یک پروفسور بازاریابی محسوب میشد درباره انواع و مراحل بازاریابی مطالب زیادی انتشار داده است; برای نخستین بار مفهوم آمیخته بازاریابی را مطرح کرد. این شخص برای مفهوم تازه ارائه شده توسط خودش ساختار خاصی را بیان نمود و معتقد بود ساختار ارائه شده تمامی جنبههای مختلف یک بازاریابی کسب و کار را شامل میشود. این ساختار چهار اصل اساسی داشت و این چهار تا عبارت هستند از: محصول، قیمت، ترویج و مکان توزیع. در زبان لاین این چهار کلمه همگی با حرف لاتین P شروع میشوند به همین دلیل از آن تحت عنوان 4P یاد میشود.
سالهای بعد از ارائه این مفهوم توسط اقای مک کارتی بازاریابان از آن استفاده کردند تا اینکه حدود بیست سال بعد برخی از نظریه پردازان در زمینه بازاریابی به این نتیجه رسیدند که مفهوم ارائه شده توسط اقای مک کارتی خیلی هم کامل نبوده و نیاز به تغییراتی دارد زیرا این سیستم نمیتواند تمامی نیازهای کسب و کارها به خصوص کسب و کارهای خدمات محور را پاسخ بدهد.
به این ترتیب سه اصل دیگر هم به آمیزه بازاریابی اضافه شد. این سه اصل عبارت هستند از: نیروی انسانی، فرایند و شواهد عینی. افزودن این مفاهیم تا حد زیادی توانست عیبهای وارد شده بر نظریهی اولیه را رفع کند. 3 مفهوم اضافه شده هم در زبان لاتین با حرف P شروع میشوند به همین دلیل ساختار به 7P گسترش یافت. روند توضیح داده شده پایان تغییرات آمیزه بازاریابی نبود! در سالهای بعدی مدلهای 8P. 11P. 13P. 15P هم به وجود آمدند. روند گسترش این مفاهیم ممکن است ادامه دار هم باشد.
مفهوم چهار پی بازاریابی یعنی اینکه بازاریاب بتواند محصول مناسب را در زمان و مکان مناسب البته با قیمت مناسب به دست خریداران برساند. در نگاه اول این کار آسان به نظر میرسد، اما توجه داشته باشید که این فقط ظاهر قضیه است و برای اجرایی کردن آنها باید نحوه مدیریت تمامی این فرایندها را با یکدیگر بدانید، زیرا اجرایی نکردن هر بخش سبب بروز خلل در فرایند اجرایی کردن مفهوم دیگر میشود. به منظور شناخت بهتر مدیریت مفاهیم توضیح داده شده در ادامه به توضیح بیشتر در مورد هر یک از آنها میپردازیم.
محصول یا PRODUCT:
محصول به کالا یا خدماتی گفته میشود که بازاریاب میخواهد آن را به مشتری معرفی کرده و به فروش برساند. همانگونه که توضیح داده شد محصول میتواند کالا یا خدمات باشد بنابراین ممکن است منظور از محصول خدماتی باشد که قابل لمس نیست یا فیزیکی نیستند! به عنوان مثال پهنای باند اینترنت همراهی که از اپراتورها خریداری میکنیم به نوعی محصول محسوب میشود. بیشتر فروشندگان تصور میکنند که تولید محصول با کیفیت تنها معیار لازم برای افزایش فروش است.
در این خصوص باید بدانید که افزایش کیفیت یک نکته بسیار مهم است اما تمام ماجرا این نیست. در برخی موارد برای فروش بیشتر نیاز است تا شرکت مورد نظر افزایش کیفیت محصولات فعلی خود را کنار گذاشته و بر روی تولید محصولات جدید و متناسب با نیاز بازار تمرکز کند. برای فروش بهتر در مرحله اول بازار مصرف را بررسی کنید و متناسب با نیاز مشتری محصول تولید کنید. بعد از انتخاب محصولی که قصد تولید آن را دارید به فکر افزایش کیفیت جنبههای مختلف آن نظیر شکل ظاهری، عملکرد، بستهبندی و. . باشید.
قیمت یا PRICE:
قیمت همان هزینهای است که مشتری برای خرید محصول مورد نظر پرداخت میکند. بیشتر افراد قبل از خرید قیمت حدودی کالای مورد نظر خود را بررسی میکنند و برای اینکار از یک فرمول ساده که جمع هزینههای صرف شده برای تولید محصول مورد نظر با سود فروشنده است، استفاده میکنند. در واقعیت این روش اشتباه بوده و قیمتگذاری محصولات یکی از چالش برانگیزترین قسمتهای کسب و کارها است و معمولاً کسب و کارهای بزرگ برای اینکار از متخصص و کارشناس مربوطه استفاده میکنند. کسب و کارهای متفاوت فرمولهای مختلفی برای محاسبه قیمت محصولات خود دارند.
مکان توزیع یا PLACE:
بعد از بررسی جوانب مختلف محصول و قیمتگذاری صحیح برای آن نوبت به توزیع محصول و ارائه آن به افراد میرسد. اینکه از چه روشی برای ارائه محصولات به مشتری استفاده میکنید بسیار مهم است. انتخاب روش توزیع محصول به عوامل مختلفی از جمله نوع کسب و کار و هدف آن بستگی دارد. نوع محصول تولید شده شما در انتخاب روش مناسب برای توزیع تأثیرگذار است.
به عنوان مثال اگر محصولی را تولید میکنید که جز محصولات ضروری است و خرید بالایی دارد میتوانید از روشهای مختلفی برای توزیع آن استفاده کنید و محدودیت خاصی در این مورد وجود ندارد. اما اگر محصول تولید شده شما خاص است و مشتری محدود و خاص خود را دارد مکان توزیع تغییر خواهد کرد. برای توزیع چنین محصولاتی بهتر است از نمایندگیهای ویژه پخش آنها استفاده کنید.
ترویج یا PROMOTION:
بعد از پشت سر گذاشتن موفقیتآمیز سه مرحله قبل نوبت به ترویج میرسد. ترویج یک مرحله بسیار مهم در بازاریابی است که در این مرحله باید محصول خود را به مشتری معرفی کرده و برای فروش بیشتر آن تبلیغ کنید. در این خصوص یک اصطلاح معروف وجود دارد که میگوید ” اگر چیزی نگویید، چیزی هم نمیفروشید ” راههای زیادی برای تبلیغ و فروش محصول وجود دارد اما تمام این روشها سبب جذب مخاطب و فروش نخواهند شد.
برای تبلیغ صحیح ابتدا باید ارتباط مناسب و صحیحی با مخاطب برقرار کرده و بعد از آن به معرفی ویژگیهای مثبت محصول بپردازید ایجاد حس نیاز به محصول مورد نظر بهترین روشی است که با آن در مشتری جنب و جوش ایجاد شده و تمایل آنها به خرید افزایش پیدا میکند.
به عنوان سخن پایانی باید گفت در این مقاله به توضیح بیشتر در خصوص آمیخته بازاریابی (Marketing mix) پرداختیم. دانستید که این مفهوم به معنای ترکیب مسائل مختلف برای مدیریت بهتر کسب و کار است که در نهایت سبب فروش و در نتیجه رشد بیشتر خواهد شد.
سوالات متداول
1 – آمیخته بازاریابی چیست؟
آمیخته را میتوان یکی از انواع بازاریابی دانست که به اشخاص کمک میکند کسب و کار خود را بهتر بشناسند و در نتیجه شناخت، بهتر مدیریت کنند که این روند به هدف نهایی که فروش بیشتر و کسب سود است ختم میشود.
2 -مزایای شناخت چهار پی بازاریابی چیست ؟
آگاهی از مفهوم آمیخته سبب میشود تا نسبت به بازاریابی کسب و کار یا شرکت خود یک دیدگاه جامع پیدا کنید و به این ترتیب قسمتهای مختلف بازاریابی کسب و کار شما هماهنگی بیشتری پیدا میکند. آگاهی که به دنبال شناخت مفهوم آمیزه بازاریابی به وجود میآید سبب میشود تا بتوانید تمامی جوانب بازاریابی کسب و کار خود را در نظر داشته باشید و امکان برنامهریزی و طراحی یک استراتژی بازاریابی کامل را برای شما فراهم خواهد شد. کنترل بخشهای مختلف استراتژی بازاریابی از دیگر مزایای شناخت آمیزه بازاریابی است.
این روزها شناسایی و استفاده از فرصتهای فروش یکی از کلیدهای اصلی موفقیت است. اما…
فروشندگی یک حرفه چالشبرانگیز و پرفشار است که نیازمند مهارتهای خاصی برای موفقیت در آن…
در دنیای امروز که رقابت در بازارهای تجاری به شدت افزایش یافته است، بسیاری از…
خدمات پس از فروش از جمله عوامل کلیدی برای حفظ مشتریان و افزایش رضایت آنهاست.…
در دنیای امروز، مشتریان هنگام خرید محصولات به دنبال اطمینان از کیفیت و پشتیبانی آنها…
خدمات مشتری چیست؟ خدمات مشتری به تمامی اقدامات و فعالیتهایی اطلاق میشود که به منظور…