فرقی نمیکند محصول میفروشید یا خدمات، حضوری کار میکنید یا آنلاین؛ بدون فروش، هیچ درآمدی شکل نمیگیرد. اما آیا میدانید انواع فروش کداماند و هرکدام چه کاربردی دارند؟ دنیای فروش فراتر از معامله ساده بین خریدار و فروشنده است؛ جاییست که روانشناسی، استراتژی، تکنیک و حتی فناوری به کمک شما میآیند تا نهتنها بفروشید، بلکه درست بفروشید.
در این مقاله، با شما از پایهترین تعاریف فروش شروع میکنیم و قدمبهقدم وارد دنیای متنوع مدلها و انواع خرید و فروش میشویم. از فروش مستقیم و B2B گرفته تا فروش مشاورهای، سوشال سلینگ و فروش ترغیبی—با ما همراه باشید تا مسیر حرفهایتری برای افزایش فروش خود بسازید.
فروش چیست؟
قبل ازهر توضیحی در مورد انواع فروش، ابتدا لازم است تا با تعریف کلمه فروش آشنا شویم. در سادهترین حالت میتوان فروش را معاملهای در نظر گرفت که در آن پول یا کالا مبادله میشود. در دو طرف این معامله خریدار و فروشنده قرار دارند. خریدار به محصول یا خدمات فروشنده نیاز دارد و در قبال خرید آن مبلغی را به فروشنده پرداخت میکند.
فروشنده به کسب درآمد پرداخته و خریدار نیز با خرید محصولات یا استفاده از خدمات، نیازهای خود را برطرف میکند. به این صورت مبادله با شیوه درستی انجام میشود. برای این مبادله روشهای مختلفی وجود دارد که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند.
در کنار انتخاب مناسب مدل فروش، توجه به اهمیت خدمات پس از فروش میتواند تأثیر زیادی در حفظ مشتریان و ایجاد روابط بلندمدت با آنها داشته باشد.
انواع فروش فقط به یک روش ختم نمیشود! در این بخش با 20 مدل رایج فروش آشنا میشوید که به شما کمک میکنند بهتر بفروشید و هوشمندانهتر انتخاب کنید.
برای موفقیت در هر یک از 20 مدل فروش، باید با کلمات تاثیرگذار در فروش آشنا شوید و از آنها بهطور مؤثر در فرآیند فروش خود استفاده کنید.
14 مدل های فروش را در ادامه برای شما عزیزان بیان میکنیم. این لیست از 14 مدل فروش و انواع روش های فروش است تا به شما کمک کند بفهمید کدامیک از انواع فروشندگی برای شما و شرکت شما مناسب است:
1. فروش چرخشی
روش فروش SPIN بر این اصل بنا شده که مشتریان معمولاً برای حل یک مشکل خاص، محصولی خاص را انتخاب میکنند. در این روش، فروشنده با پرسیدن مجموعهای از سوالات هدفمند، تلاش میکند نیاز واقعی مشتری را شناسایی کند. واژه SPIN مخفف چهار بخش کلیدی است: موقعیت، مشکل، مفهوم و نیاز؛ که هرکدام کمک میکنند تا گفتوگو با مشتری به شکل موثرتری پیش برود.
2. فروش منظم NEAT
روش فروش NEAT به فروشندگان کمک میکند تا دقیقتر متوجه شوند مشتری دقیقاً از چه چیزی رنج میبرد یا به چه چیزی نیاز دارد. با شناسایی این نقاط درد، فروشنده میتواند در طول فرآیند فروش تمرکز خود را روی مهمترین نیازهای مشتری بگذارد و بسنجد که آیا محصولات یا خدمات فعلی واقعاً به کار او میآید یا نه. واژه NEAT هم مخفف چهار مرحله کلیدی در این رویکرد است.
استفاده از استراتژیهای وایرال مارکتینگ میتواند به کسبوکارها کمک کند تا فروش خود را در کنار مدلهای مختلف فروش بهطور چشمگیری افزایش دهند.
3. فروش مفهومی
در روش فروش مفهومی، تمرکز بر این است که مشتری به جای خرید یک محصول یا خدمت مشخص، یک «ایده» یا راهحل کلی را بپذیرد. فروشنده با طرح سوالات دقیق، سعی میکند ریشه مشکل مشتری را بشناسد و سپس با ترکیب چند محصول یا خدمت، یک راهحل خاص و متناسب ارائه دهد. این شیوه معمولاً برای کسبوکارهایی مناسب است که اعتبار خوبی در بازار دارند یا بیشتر از طریق معرفی و تبلیغات دهان به دهان مشتری جذب میکنند.
4. فروش ورودی
در روش فروش ورودی (Inbound Sales)، این مشتری است که قدم اول را برمیدارد و فرآیند فروش را شروع میکند. ارتباط در این مدل معمولاً بهصورت غیرمستقیم انجام میشود؛ مثلاً از طریق ارسال پیام، ایمیل یا پر کردن فرم تماس. مشتریان از این طریق میتوانند سؤالات خود را مطرح کرده و قبل از خرید، نگرانیها یا ابهاماتی که دارند را برطرف کنند. برخی از نمونههای رایج این نوع فروش را در ادامه با هم بررسی میکنیم:
5. فروش چلنجر
در روش فروش چالشگر (Challenger)، فروشندگان به پنج دسته مختلف تقسیم میشوند. این دستهبندی به شرکتها کمک میکند تا هر مشتری را به فروشندهای متناسب با شخصیت و نیازهایش متصل کنند. در این میان، فروشندگانی که در گروه “چالشگر” قرار میگیرند، برای مشتریان تازهکار یا بیتجربه بسیار مؤثر هستند، چون علاوهبر هدایت فرآیند فروش، نقش یک راهنما را هم ایفا میکنند و مشتری را آموزش میدهند.
6. سیستم سندلر
روش فروش سندلر (Sandler) یک سیستم هفتمرحلهای است که با هدف ایجاد اعتماد بین مشتری و شرکت طراحی شده است. این مدل به فروشندگان کمک میکند تا ارتباطی قوی و مؤثر با مشتریان برقرار کنند، طوری که مشتری در طول فرآیند فروش احساس راحتی و اطمینان داشته باشد. در ادامه، با هفت مرحله کلیدی این روش آشنا میشویم:
7. فروش مشورتی
فروشندگان باتجربه معمولاً از این روش بهره میبرند تا با تکیه بر دانش، تجربه کاری و اعتبار حرفهایشان، فرآیند فروش را پیش ببرند. این نوع فروش بر پایه اعتماد دوطرفه بنا شده است؛ مشتری به فروشنده و محصول او اعتماد دارد و فروشنده هم مطمئن است که مشتری نیازهایش را بهخوبی میشناسد و میتواند بهترین انتخاب را داشته باشد.
8. فروش راه حل
در این مدل فروش، تمرکز اصلی روی مزایا، تأثیرات و تناسب راهحلی است که برای مشتری طراحی میشود. مشابه فروش مفهومی یا مشاورهای، فروشنده ابتدا تلاش میکند مشکل مشتری را بهخوبی بشناسد و بعد راهحل مناسبی ارائه دهد. نکته کلیدی در این روش، اولویت دادن به نیازها و درک شرایط مشتری با رویکردی همدلانه است. این سبک فروش مخصوص کسبوکارهاییست که میتوانند محصولات یا خدماتشان را متناسب با نیاز واقعی مشتری شخصیسازی کنند.
9. فروش مستقیم
اولین و سادهترین روش فروش محصولات یا خدمات استفاده از روش فروش مستقیم است. در این روش باید به طور مستقیم به مکانهای مختلف مانند خانهها، فروشگاهها، ادارات و … مراجعه کرده و محصول خود را معرفی کنید تا افراد از شما خریداری کنند. در واقع اقدام به فروش مستقیم در محلی که مشتری حضور دارد. در این نوع فروش هیچ واسطهای در مسیر قرار نگرفته و محصول مستقیم از کارگاه یا کارخانه تولیدی به دست مشتریان میرسد.
این محصولات معمولاً در خرده فروشی یافت نشده و افراد تنها از طریق یافتن توزیعکنندگان یا نمایندگان فروش میتوانند آنها را خریداری کنند. البته فروش مستقیم با بازاریابی مستقیم تفاوت دارد و در ان خود فروشنده به طور مستقیم با خریداران ارتباط برقرار کرده و با معرفی محصول آنها را برای خرید راضی میکند. خود فروش مستقیم نیز روشهای مختلفی دارد که فروشنده با توجه به شرایط و نوع محصول یا خدمات میتواند از آنها انتخاب کند.
برای فروش تلفنی بیشتر مقاله تکنیک های فروش تلفنی را از دست ندهید.
10. فروش معاملاتی
فروش معاملاتی یکی از سادهترین راه فروش است که بیشتر برای خرید و فروشهای سریع و کوتاهمدت کاربرد دارد. در این نوع فروش، تمرکز فقط روی انجام معامله است و هیچ هدفی برای ایجاد رابطه بلندمدت با مشتری وجود ندارد. این روش برای مواقعی مناسب است که حجم زیادی از کالا باید در زمان کوتاه به فروش برسد.
مهمترین مزیت این مدل، سرعت بالا و سادگی فرآیند خرید است؛ مشتری بدون دردسر و در سریعترین زمان ممکن، خریدش را انجام میدهد. فروش معاملاتی اغلب در کسبوکارهای B2C دیده میشود؛ مثل وبسایتهایی که بلیط کنسرت یا رویدادهای مختلف را بهصورت آنلاین میفروشند.
اگر میخواهید درمورد دوره آموزش فروش بیشتر بدانید به شما پیشنهاد می کنیم به صفحه دوره آموزش فروش تلفنی مراجعه کنید.
11. فروش بر مبنای ارائه راه حل
فروش بر مبنای راه حل یا Solution selling یکی دیگر از روشهای فروش است که در آن فروشنده بر نتایج محصول یا خدمات خود بر زندگی خریدار تمرکز میکند. در واقع فروشنده سعی میکند به خریدار نشان دهد که بعد از خرید این محصول زندگی او بهتر میشود . در این روش با متقاعد سازی مشتری که این محصول برای آن کارآمد است به فروش بیشتر میرسیم. این روش با در نظر گرفتن شاخص های فروش از بهترین و کارآمدترین روشها برای فروش است. خریدار متوجه میشود که این محصول تا چه حد میتواند برای حل مشکلات و برطرف کردن نیازهای او مفید باشد. برای این کار میتوانید نکات زیر را در نظر داشته باشید:
12. فروش ترغیبی
یکی از انواع استراتژی فروش یا همان روش های فروش، فروش ترغیبی است. راههای مختلفی برای فروش محصولات وجود دارد که توسط صاحبان کسب و کارها و فروشگاههای مختلف استفاده میشود. هر فردی که محصول یا خدماتی برای فروش داشته باشد نیز میتواند از این روشها استفاده کند. در این روش فروش، فروشنده سعی میکند مشتری را برای خرید ترغیب کند و بیشترین تأکید بر این موضوع انجام میشود.
در این روش احساس نیاز و فوریت در فرد ایجاد شده تا برای تهیه محصولات و استفاده از خدمات ترغیب شود. موارد مختلفی در این روش فروش استفاده میشوند که شامل تحقیقات بازار، نیازها و مشکلات خریداران، تحلیل دادهها و شرایط بازار و … است. به این صورت به راحتی میتوانند فرد را برای رفع نیازها راهنمایی کنند. با این توضیحات احساسی در مشتری ایجاد میشود که اگر خرید را انجام ندهد، چیز بزرگی را از دست داده است.
اگر میخواهید از مرکز تماس در کسب و کار خود استفاده کنید از دوره آموزشی مدیریت مرکز تماس پرانتز استفاده کنید تا بتوانید به تخصصی ترین شکل از مرکز تماس بهره ببرید.
13. فروش مشارکتی
یکی دیگر از انواع شیوه های فروش، روش مشارکتی است. در این روش نیز مشتری در مرکز ساختار قرار داشته و فروشنده سعی میکند تمام نیازهای او را شناسایی کند. برای این کار باید با او ارتباط برقرار کرده و تعامل داشته باشد. در این حالت مشتری نقش فعالی در فرآیند فروش ایفا میکند. همچنین با برقراری ارتباط با چندین نماینده فروش، به دنبال دستیابی به راه حلی کارآمد است.
این روش از روشهای جدید در سیستم فروش محصوب میشود و مهمترین ویژگی آن این است که برخلاف فروش معاملاتی به دنبال فروش سریع است. به این صورت روابط پایداری با مشتریان ایجاد میشود. برای رسیدن به اهداف موردنظر در این روش فروش، تمام قسمتهای سازمان باید در یک راستا قرار بگیرند تا تعاملی پایدار با مشتری رقم بخورد.
14. فروش سوشال
فروش سوشال یکی از مدل های فروش است که همزمان با ایجاد و رشد شبکههای اجتماعی معرفی شده است.شاید بتوان گفت که سوشال زیر مجموعه ای از بازاریابی اینترنتی است. سوشال مدیا میتواند یکی از جدیدترین روشهای فروش باشد. با توجه به تحقیقات و آمارهای موجود، 75 درصد از خریداران B2B تحت تأثیر شبکههای اجتماعی قرار گرفته و بسیاری از مدیران از این محیط برای فروش استفاده میکنند.
این روش بسیار کارآمد و برای برقراری ارتباط با مشتریان بالقوه بسیار مناسب است. به منظور توسعه و ایجاد ارتباط بلند مدت با مشتریان مختلف شناخته میشود. فروشنده در این روش باید به دنبال ایجاد روابط معنادار با مشتری باشند. برای این کار باید بتوانند برند خود را به عنوان راه حل مفید ارائه داده و وفاداری و اعتماد آنها را به دست بیاورند.
به کمپین فروش نیاز دارید اما نمیدانید از کجا شروع کنید؟ در مقاله استراتژی کمپین فروش هر چیزی که لازم دارید را خواهید آموخت.
خرید و فروش دو بخش اساسی از هر معامله تجاری هستند که در موقعیتهای مختلف رخ میدهند. در هر معامله، معمولاً یک خریدار و یک فروشنده وجود دارد. خریدار میتواند یک فرد، گروهی از افراد، یک شرکت بزرگ یا حتی مجموعهای از شرکتها باشد. به همین ترتیب، فروشندگان نیز در دستههای مختلفی قرار میگیرند و تنوع زیادی دارند.
در دنیای امروز، روزانه همگی ما یا در حال خرید کالا و خدمات هستیم یا آنها را میفروشیم. این معاملات میتوانند از خرید و فروش ساده بین دو نفر تا تعاملات پیچیدهتر مانند تجارت بین کسبوکارها (B2B) یا فروش به مصرفکنندگان (B2C) متغیر باشند. حالا بیایید با سادهترین مدلها شروع کنیم و به مرور با انواع مختلف خرید و فروش آشنا شویم.
خریدار
همانطور که می دانید خریدار کالا/خدمات را خریداری می کند. خریداران افراد یا سازمان هایی با اندازه های مختلف هستند که کالاها/خدمات را از بازار خریداری می کنند. خریدار ممکن است یک شرکت خصوصی کوچک، یک شرکت بزرگ، یک بخش دولتی (مرکزی/ایالتی) یا هر ارگان دیگری با قصد تهیه کالا/خدمات باشد. ممکن است با عباراتی مانند سازمان خریدار، مشتری، مشتری، بخش، خریدار، دولت، وزارتخانه و غیره برخورد کنید. همه این عبارات نشان دهنده «خریدار» هستند.
فروشنده
همانطور که می دانید، فروشنده کالا/خدمات را می فروشد. درست مانند خریداران، فروشندگان نیز افراد یا سازمان هایی با اندازه های مختلف هستند که کالاها/خدمات را در بازار می فروشند. فروشنده ممکن است یک شرکت خصوصی کوچک، یک شرکت بزرگ، یک بخش دولتی (مرکزی/ایالتی) یا هر ارگان دیگری با قصد فروش کالا/خدمات باشد. ممکن است چند اصطلاح مانند سازمان مناقصهدهنده، مناقصهدهنده، فروشنده، پیشنهاددهنده، تأمینکننده، پیمانکار، آژانس شریک، نماینده و غیره را بیابید. همه اینها «فروشنده» را نشان میدهند.
فروش ساده یک به یک
فروش ساده مثل اسمش پیداست، ساده است. این معمولاً یک فروش معاملاتی ساده و کوتاه است که به صورت ناموفق انجام می شود. این نوع فروش ها اغلب اقلام کم خطر، معمولی، در دسترس و کالایی هستند. برخی از نمونههای فروش ساده عبارتند از: مواد غذایی، محصولات بهداشتی، غذای رستوران، و اساساً هر چیزی که میتوانید در والمارت تهیه کنید.
فروش سازمانی
فروش پیچیده، که به عنوان فروش سازمانی نیز شناخته می شود، به نوعی از فروش اطلاق می شود که نسبتاً بزرگ و نیازمند منابع است. معمولاً شامل فروش راه حل های در مقیاس بزرگ به مشتریان شرکتی است. هزینه جذب مشتری زیاد است، اما پاداش نیز بالاتر است. فروش پیچیده یا فروش سازمانی چرخه فروش طولانی تر و درجه بالایی از ریسک درک شده از سوی خریدار است.
احتمالاً چندین عامل دیگر در فرآیند فروش پیچیده وجود دارد. این معامله احتمالاً تجارت به تجارت (b2b) است. ممکن است یک درخواست برای پیشنهاد (RFP) وجود داشته باشد که به این معنی است که شما با تعدادی از فروشندگان دیگر رقابت خواهید کرد. ممکن است مجبور شوید یک محصول سفارشی شده را بفروشید که مخصوصاً برای خریدار طراحی شده است. احتمالاً شامل قیمت بالایی است. برخی از نمونه های فروش پیچیده عبارتند از: طراحی وب سایت، ماشین آلات ساخت، املاک و مستغلات، و هر چیزی که نیاز به سطح سفارشی سازی دارد.
کلام پایانی
در این مقاله، فروش را تعریف کردیم و انواع روش های فروش یا همان انواع مدل های فروش را نیز در لیستی کامل برای شما بازگو نمودیم، امیدواریم از تکنیک های نام برده شده بهره کافی برده باشید.
برخی از سوالات رایج :
انواع فروش چیست؟
انواع فروش به روشهای مختلفی اشاره دارد که برای فروش محصولات یا خدمات به کار گرفته میشوند. این روشها شامل فروش خردهفروشی، فروش عمده، فروش مستقیم، فروش B2B، فروش B2C و غیره هستند. هر یک از این روشها برای موقعیتهای خاص و نیازهای متفاوت به کار میروند و کسبوکارها باید بر اساس نوع محصولات خود یکی از این مدلهای فروش را انتخاب کنند.
چه تفاوتهایی بین انواع خرید و فروش وجود دارد؟
انواع خرید و فروش شامل مدلهای مختلفی مانند فروش ساده یک به یک، فروش سازمانی و فروش پیچیده است. این تفاوتها به نوع محصول یا خدمات، فرآیند فروش و نیازهای مشتری بستگی دارد. برای مثال، فروش ساده یک به یک معمولاً برای کالاهای مصرفی و ارزان است، در حالی که فروش سازمانی نیاز به منابع بیشتر و فرآیند فروش پیچیدهتر دارد.
مدل های فروش چیست؟
مدل های فروش به روشهای مختلف فروش محصولات و خدمات اشاره دارند که به کسبوکارها کمک میکنند تا مشتریان خود را شناسایی کرده و محصول خود را به فروش برسانند. این مدلها شامل فروش مشاورهای، فروش ورودی، فروش مفهومی، فروش SPIN و بسیاری دیگر هستند که هر کدام ویژگیها و مزایای خاص خود را دارند.
چگونه میتوان انواع روش های فروش را انتخاب کرد؟
انواع روش های فروش بسته به نوع کسبوکار، مشتریان هدف و محصولات یا خدمات ارائه شده متفاوت هستند. برخی از روشهای فروش شامل فروش چرخشی، فروش ورودی، فروش چالشگر، فروش بر مبنای راه حل و بسیاری دیگر میباشند. انتخاب بهترین روش فروش به ویژگیهای کسبوکار و استراتژیهای بازاریابی شما بستگی دارد.
دیگر برای کسب و کارهایی که هزینههای بالا دارند و نمیتوانند با هوشمندی قیمتگذاری کنند،…
برندهایی موفق هستند که صدای مشتری را بشنوند، بفهمند او چه میخواهد، چه چیزهایی برایش…
موفقیت یک کسب و کار فقط به افزایش فروش بستگی ندارد؛ بلکه کاهش هزینه کسب…
اگر صاحب یک کسب و کار هستید، چه تازه شروع کرده باشید و چه سالها…
در شرایطی که بازارها روز به روز رقابتیتر میشوند و هزینه جذب مشتریان جدید به…
هوش تجاری، قلب تپنده تصمیم گیری هوشمند. چطور تصمیمهای سازمان را دقیقتر بگیریم؟ چطور از…
View Comments
سلام وقت بخیر ممنون از مطلب خوبتون. میشه لطفا انواع روش های فروش را نام ببرید برای من. خیلی ممنون
سلام دوست عزیز خوشحالیم که محتواهای آموزشی پرانتز برای شما کاربردی بوده. در همین محتوا انواع روش فروش بیان شده، آیا منظور دیگری از انواع روش فروش دارید؟