مقالات

تعریف بازاریابی عصبی (نورو مارکتینگ) + مزایا و کاربرد‌ها به زبان ساده

گاهی اوقات هنگام خرید، ممکن است متوجه یک یا دو مورد از محصولات با بسته‌بندی جدید شوید. به نظر شما چرا شرکت تصمیم به تغییر بسته‌بندی می‌گیرد؟ چگونه می‌توانستند مطمئن باشند که نتیجه مثبت خواهد داشت؟ اینجاست که بازاریابی عصبی (Neuromarketing) وارد عمل می‌شود. بازاریابی عصبی یکی از قابل اطمینان‌ترین روش‌های تحقیقات بازار است که توسط مشاغل برای اطمینان از موفقیت در بازار‌های تجاری انجام می‌شود. کنجکاو هستید بدانید چگونه؟ پس با ما همراه شوید تا با نورومارکتینگ چیست آشنا شوید.

بازاریابی عصبی چیست؟

در این بخش به سوال نورو مارکتینگ چیست خواهیم پرداخت. بازاریابی همانطور که می‌دانیم بسیار پیچیده‌تر از قبل است. کسب و کار‌ها در حال حاضر وارد ذهن مشتریان می‌شوند تا آن‌ها را تحلیل و درک کنند. این کار به شرکت‌ها کمک می‌کند تا نیاز‌های مشتری خود را بهتر درک کنند. بازاریابی عصبی یا نورو مارکتینگ، عمل تجزیه و تحلیل سیگنال‌های روانشناختی و عصبی مشتری برای به دست آوردن بینش در مورد ترجیحاتشان و درک فرآیند تصمیم‌گیری مشتریان انجام می‌دهد.

بیشتر بخوانید: برای آشنایی با مبحث قیف فروش کلیک کنید.

بازاریابی عصبی با استفاده از تکنیک‌های مختلفی انجام می‌شود که به تشخیص سیگنال‌های روانی و عصبی مشتریان یا نمونه انتخاب شده کمک می‌کند. اطلاعات جمع‌آوری‌شده با استفاده از تکنیک‌های بازاریابی عصبی، منجر به توسعه کمپین‌های تبلیغاتی بهتر، طرح‌های نوآورانه‌تر برای محصول و استراتژی‌های قیمت‌گذاری هوشمند می‌شود. بازاریابی عصبی به بازاریابان کمک می‌کند تا درجه عدم قطعیت را کاهش دهند، زیرا اطلاعات به دست آمده از این روش نسبت به روش‌های دیگر مانند نظرسنجی یا پرسشنامه قابل اعتمادتر هستند. این امر شانس موفقیت شرکت را در بازار افزایش خواهد داد.

مبانی بازاریابی عصبی

اصول بازاریابی عصبی شامل سه حوزه اصلی است:

  • بازار‌یابی
  • علوم اعصاب
  • روانشناسی

بازاریابی

این حوزه بر ترویج یک محصول و افزایش آگاهی آن در بین مردم تمرکز دارد. تبلیغات بخش مهمی از یک شرکت است که شامل تحقیق، تبلیغ، فروش و توزیع محصولات و خدمات برند است. جذب و حفظ مشتریان و حفظ پایگاه مشتری وفادار در هر کسب و کاری بسیار مهم است. بخش بازاریابی، نیاز بازار و نوع آن و نیاز مشتریان را تجزیه و تحلیل می‌کند تا شرکت بتواند موفق و مورد قبول ظاهر شود.

علوم اعصاب

این مورد درباره مطالعه علمی سیستم عصبی و عملکرد‌های آن است. عصب‌شناسان، مغز و فعالیت‌های آن را با استفاده از زیست‌شناسی سلولی و مولکولی، فیزیولوژی، علوم شناختی و سایر رشته‌ها مطالعه می‌کنند. اتصالات عصبی در مغز به ورودی حسی و خروجی حرکتی متصل است. در نتیجه، عصب‌شناسی می‌تواند سیگنال‌های عصبی مغز را هنگامی که فرد در معرض کسی یا چیزی قرار می‌گیرد، تجزیه و تحلیل کند. این عمل بخشی از عصب‌شناسی است که به کسب و کار‌ها در بازاریابی عصبی کمک خواهد کرد.

روانشناسی

نوعی مطالعه علمی که با تمرکز بر ذهن و رفتار به عنوان روانشناسی انجام می‌شود. روانشناسی به ما کمک می‌کند تا فرآیند‌ها و عملکرد‌های ذهنی خود را درک کنیم. روانشناسی به کسب و کار‌ها کمک می‌کند تا فرآیند‌های تصمیم‌گیری مصرف‌کننده و ترجیحات آن‌ها را درک کنند. بازاریابی، عصب‌شناسی و روانشناسی با همدیگر می‌توانند به کسب و کار‌ها کمک کنند تا با درک بهتر مشتریان خود، تاکتیک‌های بازاریابی بهتری را توسعه دهند.

برای آشنایی با سیستم ارتباط با مشتری مقاله CRM چیست؟  را مطالعه کنید.

اگر با بازاریابی آشنایی ندارید، برای پاسخ به پرسش بازاریابی چیست کلیک کنید.

روش‌ های بازاریابی عصبی

در این بخش به روش بازاریابی عصبی میپردازیم. استفاده از این روش بازاریابی با تکنیک‌ های مختلفی امکان‌پذیر است. بسیاری از بازاریابان تکنیک‌ های متفاوتی را برایاین کار ارائه می‌دهند که ممکن است در ابتدای راه باعث گمراهی شما شود. این تکنیک‌ها می‌توانند با توجه به نوع فعالیت و اهداف شما ارزشمند باشند، اما بهتر است مهم‌ترین آن‌ها را شناخته تا با کمترین هزینه بیشترین سود را در کسب و کار خود دریافت کنید.

  • رابطه چشمی و نگاه مشتری

در بازاریابی عصبی هنگام صحبت کردن با مشتری باید به چشم‌های او نگاه کنید. این تکنیک از قدیم وجود دارد و تبلیغاتی که در آن‌ها انسان وجود دارد، تأثیر بیشتری دارند. این تبلیغات مخصوصا تبلیغات مختص کودکان بسیار تأثیرگذارتر هستند ودر نهایت احتمال موفقیت بیشتری در جذب مشتری دارند. نتایج مختلفی از این موضوعات کشف شده و بهترین کار این است که انسان یا کودکی که در تبلیغ حضور دارد، در حال تماشای محصول یا تبلیغ باشد.

استفاده از پکیج‌های اثربخش شاید برای شما نیز پیش آمده باشد که به بسته‌بندی یک محصول جذب شده باشید. به این صورت همیشه محتوای داخل بسته‌بندی نمی‌تواند پر اهمیت‌ترین باشد. به همین دلیل برند‌های زیادی با کمک عکس‌برداری بازاریابی عصبی، تصویر پکیج خود را تغییر می‌دهند. بسیاری از مشتریان نیز علاقه‌ای به بسته‌بندی‌های شلوغ و پر زرق و برق ندارند همچنین پس از جذب مشتری باید به یک نکته اساسی یعنی مدیریت ارتباط با مشتری نیز توجه کرد.

  • توجه به لبخند‌ها

توجه به لبخند‌ها نیز تکنیک بازاریابی عصبی است. در این شرایط با نگاهی به حالت صورت مخاطب می‌توانید متوجه احساسات او شده و اطلاعات زیادی را به دست‌آورید. سنسور‌هایی روی صورت قرار می‌گیرد که تمام حالت‌ها را اندازه‌گیری کرده و تمام هیجانات و احساسات فرد به صورت کد‌گذاری مشخص می‌شوند. به عنوان مثال زمانی که فرد می‌خندد، ماهیچه‌های در صورت او حرکت می‌کنند. به این صورت واکنش افراد با توجه به محرک‌ها شناسایی می‌شود.

استفاده از رنگ‌های تأثیرگذار رنگ‌ها می‌تواند بهترین محرک احساسات فرد باشند. با توجه به تحقیقات انجام شده میان احساسات فرد و رنگ‌ها رابطه‌ای قوی وجود دارد. یکی از بهترین ابزار بازاریابی، استفاده مؤثر و کارآمد از یک رنگ است. در بازاریابی عصبی رنگ‌هادر زیرمجموعه‌های مختلف قرار می‌گیرند و به این صورت می‌تواند در تبلیغات مؤثر باشند. به عنوان مثال برای جذبافراد حرفه‌ای، رنگ آبی بسیار کاربردی و مؤثر است. این تکنیک در بازاریابی ویروسی عاطفی بسیار پر کاربرد است.

  • پیاده‌ سازی وب سایت

از تکنیک‌ های نورو مارکتینگ می‌توانید در پیاده‌سازی وب سایت نیز استفاده کنید. وب سایت شما باید از نظر رنگ، متن،دیزاین و ویژگی‌های دیگر دارای شرایط خاصی باشد. برخی از قانون‌های مهم و کاربردی وجود دارد که در هنگام طراحی و پیاده‌سازی سایت باید در نظر داشته باشید. به عنوان مثال می‌توانید از نماد شبکه‌های اجتماعی در فوتر سایت خود استفاده کنید تا در جذب مشتری بیشتر مؤثر باشند.

  • تحلیل رضایت

میزان درگیری افراد و عکس العمل آن‌ها به یک کالا یا خدمات، اعتبار زیادی دارد و برای فرد تبلیغ‌کننده بسیار مهم است.اگر تبلیغ شما به صورتی باشد که مشتری احساس رضایت داشته که چه بهتر در غیر این صورت حس ناخوشایند و تنفر ازبرند، نشان‌دهنده ایراد در تبلیغات شما خواهد بود. برای بررسی پاسخ‌های احساسی افراد از عکس‌برداری EEG استفاده می‌شود.

ابزار‌های مورد استفاده در انواع بازاریابی عصبی هر برند برای اجرای موفق بازاریابی عصبی به ابزار‌های مختلفی نیاز دارد که در کنار متخصصان این روش بازاریابیمی‌توانند بسیار مفید و کمک‌کننده باشند. معمولاً در این روش بازاریابی باید فعالیت‌های مغز و سیگنال‌های فیزیولوژیکی ارزیابی و بررسی شوند. به منظور ارزیابی این سیگنال‌ها از ابزار‌های زیر استفاده می‌شود:

  • ردیابی مردمک چشم
  • مردمک سنجی
  • ارزیابی حالت چهره
  • معیار‌های بیومتریک
  • نوار مغزی
  • FMRI

با توجه به بحث‌هایی که پیرامون این روش بازاریابی وجود دارد، همچنان یکی از روش‌های بسیار مهم است که برای کسب و کار‌ها ضروری به شمار می‌رود. از آنجایی که ابزار‌ها و تکنیک‌های این روش بازاریابی برای درک نیاز‌ها وعلاقه‌مندی‌های مخاطبان استفاده می‌شوند، می‌توانند به صاحب کسب و کار کمک کند تا نیاز‌های مخاطب را به بهترین شکل پاسخ دهد. علاوه بر آن زمانی که از یک کمپین یا روش تبلیغاتی استفاده می‌کنید، به کمک این ابزار‌ها می‌توانید واکنش مشتریان را ارزیابی کنید.

اگر میخواهید از بازاریابی استفاده کنید استراتژی های آن را در مقاله استراتژی بازاریابی ببینید.

کاربرد بازاریابی عصبی

بازاریابی عصبی به کسب‌وکار‌ها کمک می‌کند تا به داده‌های دقیق‌تر و قابل‌اعتمادتری که برای بهبود کلی فعالیت شرکت مفید است کمک کند. اطلاعات جمع‌آوری‌شده با استفاده از تکنیک‌های بازاریابی عصبی، منجر به توسعه کمپین‌های تبلیغاتی بهتر، طرح‌های نوآورانه‌تر برای محصول و استراتژی‌های قیمت‌گذاری هوشمند می‌شود. بازاریابی عصبی به بازاریابان کمک می‌کند تا درجه عدم قطعیت را کاهش دهند، زیرا اطلاعات به دست آمده از این روش نسبت به روش‌های دیگر مانند نظرسنجی یا پرسشنامه قابل اعتمادتر هستند. این امر شانس موفقیت شرکت را در بازار افزایش خواهد داد. بازاریابی عصبی در حوزه کلی امور بازاریابی بسیار مهم محسوب می‌شود. علیرغم نقش مهمی که در بازاریابی عصبی دارد، مزایا و معایبی هم دارد که در زیر توضیح خواهیم داد.

اگر میخواهید کسب و کار خودتان را ارتقا بدهید از صفجه مشاوره آنلاین کسب و کار استفاده کنید تا بهترین راهکارها را دریافت کنید.

مزایای بازاریابی عصبی

  • شناسایی نقاط کور

بازاریابی عصبی به کسب و کار‌ها کمک می‌کند تا اطلاعات دقیق و کاملی در مورد جنبه‌های مختلف واکنش مشتری به دست آورد. تکنیک‌های تحقیقات بازاریابی سنتی نمی‌تواند به درک سیگنال‌های روانی و عصبی شرکت‌کننده کمک کند. این روش می‌تواند به شناسایی شکاف‌های غالب که مانع موفقیت کسب و کار می‌شود کمک کند.

  • قابلیت اطمینان بهتر

اطلاعات به دست آمده از طریق تکنیک‌های بازاریابی عصبی بسیار قابل اعتماد است زیرا بر اساس واکنش‌های خودکار بررسی می‌شود که شرکت‌کنندگان نمی‌توانند جعل کنند. همچنین، مشتریان نیز نمی‌توانند با استفاده از این تکنیک در مورد ترجیحات یا احساسات خود دروغ بگویند. تکنیک‌های بازاریابی عصبی سیگنال ناخودآگاه انسان را تفسیر و تجزیه و تحلیل می‌کنند و در نتیجه قابلیت اطمینان داده‌ها را به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهد.

  • افزایش محتوا

بازاریابان می‌توانند از واکنش‌های به دست آمده از طریق تکنیک‌های بازاریابی عصبی استفاده کنند تا بفهمند کدام ویژگی‌ها برای مشتری کار می‌کنند و کدام نه. اگر ویژگی‌های خاصی منجر به واکنش‌های نامطلوب شود، بازاریابان می‌توانند آن عناصر را با چیزی جذاب‌تر برای مشتریان جایگزین کنند.

  • ارزش بهتر برای پول

اگرچه این تکنیک‌ها در مقایسه با تحقیقات بازار سنتی گران هستند اما این روش‌ها، ارزش بیشتری را برای کسب و کار‌ها ارائه می‌کنند، زیرا اطلاعات بهتر و قابل اعتمادتری ارائه می‌دهند که می‌تواند شانس موفقیت یک کسب‌وکار را در بازار تضمین کند یا حداقل به میزان قابل توجهی افزایش دهد.

اگر به بازاریابی شبکه ای علاقه دارید مقاله نتورک مارکتینگ چیست  مطالعه کنید.

معایب بازاریابی عصبی

  • به متخصصان بسیار ماهر نیاز دارد

این رشته به متخصصان بسیار ماهر نیاز دارد تا بتوانند نتایج را به طور دقیق تجزیه و تحلیل کنند. هر چه فرد حرفه‌ای دانش بیشتری داشته باشد، اطلاعات بهتر و بیشتری قابل تجزیه و تحلیل است.

  • تجهیزات گران قیمت

اگرچه این روش از نورومارکتینگ ارزش بیشتری را ارائه می‌دهد، اما تجهیزات این روش گران هستند، زیرا از فناوری پیشرفته به طور گسترده برای صنایع مختلف استفاده می‌شود.

  • به حریم خصوصی افراد سرک می‌کشد

معمولاً افراد تصور می‌کنند که بازاریابی عصبی به حریم خصوصی آن‌ها تجاوز می‌کند. همچنین، آن‌ها احساس می‌کنند کنترلی بر میزان اطلاعاتی که به اشتراک می‌گذارند ندارند.

نتیجه گیری

گفتیم که نقش تبلیغات در بازاریابی بسیار مهم است که می تواند شامل تحقیق، تبلیغ، فروش و توزیع محصولات و خدمات برند است. جذب و حفظ مشتریان و حفظ پایگاه مشتری وفادار در هر کسب و کاری بسیار مهم است. بازاریابی عصبی یا نورو مارکتینگ، عمل تجزیه و تحلیل سیگنال‌های روانشناختی و عصبی مشتری برای به دست آوردن بینش در مورد ترجیحاتشان و درک فرآیند تصمیم‌گیری مشتریان انجام می‌دهد. بازاریابی عصبی با استفاده از تکنیک‌های مختلفی انجام می‌شود که به تشخیص سیگنال‌های روانی و عصبی مشتریان یا نمونه انتخاب شده کمک می‌کند.

برخی از سوالات رایج :

1- معایب نورو مارکتینگ چیست؟

به متخصصان بسیار ماهر نیاز دارد / تجهیزات گران قیمت / به حریم خصوصی افراد سرک می‌کشد.

2- بازاریابی عصبی چیست ؟

بازاریابی عصبی با استفاده از تکنیک‌های مختلفی انجام می‌شود که به تشخیص سیگنال‌های روانی و عصبی مشتریان یا نمونه انتخاب شده کمک می‌کند. اطلاعات جمع‌آوری‌شده با استفاده از تکنیک‌های بازاریابی عصبی، منجر به توسعه کمپین‌های تبلیغاتی بهتر، طرح‌های نوآورانه‌تر برای محصول و استراتژی‌های قیمت‌گذاری هوشمند می‌شود. بازاریابی عصبی به بازاریابان کمک می‌کند تا درجه عدم قطعیت را کاهش دهند، زیرا اطلاعات به دست آمده از این روش نسبت به روش‌های دیگر مانند نظرسنجی یا پرسشنامه قابل اعتمادتر هستند. این امر شانس موفقیت شرکت را در بازار افزایش خواهد داد.

farinprojects

Recent Posts

نردبان وفاداری مشتری چیست؟ + 6 پله نردبان وفاداری مشتری در بازاریابی

ایجاد یک نردبان قوی برای وفاداری مشتری برای هر کسب و کاری که به دنبال…

1 هفته ago

15 روش برای مدیریت شکایت مشتری

مشتریان شما مایه حیات کسب و کار شما هستند. بدون تایید آنها، کسب و کار…

3 هفته ago

مهارت پولساز چیست؟ + معرفی 10 بهترین مهارت پولساز

تغییرات زیادی در بازار کار فعلی و اطراف آن در حال رخ دادن است. اما…

3 هفته ago

دایره طلایی سایمون سینک چیست؟ + مزایا و معایب

هر سازمانی می خواهد موفق شود و پایگاه مشتری گسترده ای داشته باشد، اما در…

3 هفته ago

کسب و کار هوشمند چیست؟ + اهمیت این کسب و کار در 1403

تعریف یک کسب و کار هوشمند می تواند به اندازه تعریف یک فرد باهوش دشوار…

4 هفته ago

اصول مشتری مداری چیست؟ + نکات مهم راجب مشتری مداری

هر کسب و کار برای ادامه حیات خود نیاز به مشتری دارد. کسب و کار‌های…

1 ماه ago