بازار هدف چیست؟ + روش انتخاب بهترین Target Market
بازار هدف چیست و چرا اهمیت دارد؟
اگر میخواهید در مورد بازاریابی سنتی و بازاریابی عصبی بیشتر بدانید به شما پیشنهاد می کنیم مقاله فرق بین بازاریابی سنتی با بازاریابی عصبی را مطالعه کنید.
انوع بازار هدف
تقسیم بندی انواع بازار هدف، فرآیند تقسیم بازار به گروهها یا بخشهای کوچکتر از افراد، برای شناسایی مناطقی جهت رشد احتمالی بازار است. از طریق تقسیمبندی، بازاریابان میتوانند ویژگیهای کلیدی را که بازار هدف آنها را تعریف میکند، شناسایی کرده و تلاشهای بازاریابی هدف را به نیازها، علایق و شخصیتهای منحصربهفردشان هدایت کنند. برای کمک به تعریف مخاطب هدف خود، بخش زیر شامل چهار مورد از رایجترین انواع تقسیم بندی بازار هدف است. اگرچه هر بخشبندی متمایز است و دیدگاه خاص خود را از یک نوع خاص جهت برنامهریزی استراتژی بازار هدف ارائه میدهد، اما معمولاً برای بازاریابان استفاده از بسیاری از آنها با هم برای ترسیم پرتره پیچیدهتر و گویاتر از مشتریان بالقوه رایج است.
تقسیم بندی جمعیتی
تقسیمبندی جمعیتی، مصرفکنندگان را بر اساس ویژگیهای خاص، مانند سن یا سطح درآمد طبقهبندی میکند. تقسیمبندی جمعیتی با استفاده از روشهای رایج جمعآوری دادهها، نگاهی اجمالی به مصرفکنندگان به عنوان افراد واقعی در دنیای واقعی ارائه میدهد. به طور معمول، این تقسیمبندی برای تلاشهای بازاریابی کسب و کار به مشتری (B2C) بهترین نوع است. ویژگهای معمولی که در طول تقسیمبندی جمعیتی باید در نظر گرفته شوند عبارتند از:
- سن
- هویت جنسیتی
- قومیت
- جهتگیری جنسی
- سطح درآمد
- اندازه خانوار
- سطح تحصیلات
- موقعیت جغرافیایی
تقسیم بندی روان شناختی
- ارزشهای شخصی
- اعتقادات دینی
- نظرات
- نگرشهای
- آرزوها
- گرایشهای سیاسی
- سبک زندگی
تقسیم بندی فیرموگرافیک
- صنعت
- محل
- اندازه
- وضعیت یا ساختار
- کارایی
تقسیم بندی رفتاری
- فرکانس استفاده
- مناسبت
- وفاداری به برند
- مزایای مورد نیاز
اگر میخواهید با انتخاب اهداف درست به شکل علمی آشنا شوید دوره رایگان پرانتز با عنوان دوره هدف گذاری اسمارت SMART را از دست ندهید.
بهترین استراتژی بازار هدف چیست؟
1. بازاریابی انبوه
بازاریابی انبوه یک برنامه بازاریابی است که از تقسیم بازار صرف نظر میکند و در عوض برای گستردهترین تعداد ممکن از سطح مردم شروع به تبلیغ میکند. برخلاف سایر تلاشهای بازاریابی، بازاریابی انبوه کمپینهای متفاوتی را برای بخشهای مختلف بازار ایجاد نمیکند، بلکه یک کمپین واحد را برای کل بازار اجرایی میکند.
2. بازاریابی متمایز
بازاریابی متمایز یک استراتژی بازاریابی است که در آن یک کسب و کار کمپینهای بازاریابی مختلفی را برای جذب مخاطبان هدف مختلف ایجاد میکند. سپس با متمایز کردن کمپینهای بازاریابی خود، کسب و کارها میتوانند ارزش پیشنهادیشان را به طور مؤثرتری به بخشهای مختلف بازار پیشنهاد کند و در حالت ایدهآل، موفقیت استراتژی بازار هدف خود را افزایش دهند. برای دستیابی به بخشهای متنوع، بازاریابی متمایز به کسبوکارهایی نیاز دارد که بودجه بیشتری را برای ایجاد کمپینهای بازاریابی مختلف اختصاص دهند. در نتیجه، بازاریابی متمایز یک استراتژی محسوب میشود که برای مشاغلی که کالاها و خدماتشان را به بازار هدف متشکل از مخاطبان متمایز میفروشند، مناسبتر است.
3. بازاریابی طاقچه
4. میکرو مارکتینگ
میکرومارکتینگ یک استراتژی بازاریابی است که به طور خاص بخش باریکی از یک بازار خاص را هدف قرار میدهد. به طور معمول، مخاطبان هدف کمپین بازاریابی خرد با ویژگیهای خاصی مانند سن، عنوان شغلی، موقعیت جغرافیایی یا جنسیت تعریف میشوند. به عنوان یک استراتژی بازاریابی که یک گروه بسیار خاص را هدف قرار میدهد، بازاریابی خرد نیز میتواند پرهزینهتر از سایر استراتژیهای بازاریابی مانند بازاریابی انبوه باشد. در واقع، بازاریابی خرد برای مخاطبان هدف مناسب است که متناسب با سرمایهگذاری، درآمد کسب کنید.
اگر میخواهید بهترین روش بازاریابی را انتخاب کنید مقاله انواع بازاریابی را مطالعه کنید.
چگونه باید بهترین بازار هدف را انتخاب کنیم؟
برای اینکه بازار هدف کسب وکار خودتان را پبدا کنید باید موارد زیر را بررسی کنید:
1. تجزیه و تحلیل محصولات و خدمات بیزینس
ویژگیهای محصولات و خدمات خود را تجزیه و تحلیل کنید. مزایایی که مشتریان شما از محصولات شما به دست میآورند و اینکه چگونه محصولات شما نیازهای آن مشتریان را برآورده میکنند را مشخص کنید. فهرستی از آن ویژگیها و نیازها تهیه کنید تا تجزیه و تحلیل آسانتر شود.
2. نگاه کردن به مشتریان
3. تعیین سبک زندگی مشتری
4. بررسی بازار هدف رقبا
5. توجه به پایگاه مشتریان فعلی
6. منسجم کردن یافتههای تحقیق
چگونه بازار هدف خود را شناسایی کنیم؟
برای بازار هدف در کسب و کارتان اطلاعات جمع کنید!
از ترکیبی از منابع داده اولیه و ثانویه استفاده کنید. دادههای اولیه شامل اطلاعاتی است که از طریق نظرسنجی، مصاحبه یا گروههای متمرکز از انواع مشتریان به طور مستقیم جمعآوری شده است. دادههای ثانویه به دادههایی اطلاق میشود که توسط شخص ثالثی مانند یک سازمان دولتی یا شرکت تحقیقات بازار جمعآوری شده است.
نحوه جمع آوری دادههای اولیه
- با مشتریان بالقوه یا موجود مصاحبه کنید.
- یک نظرسنجی ارزیابی کلی از بازار دریافت کنید.
- اجرای آزمایشی محصول
- درباره رقبای خود تحقیق کنید.
اگر کسب و کار شما مشتریان فعلی دارد، میتوانید از دادههای مصرفکننده در تراکنشهای گذشته نیز استفاده کنید، مانند:
- نظرسنجی در هنگام خرید، آنلاین، در رویدادها و غیره
- معاملات، سفارشات و ارتباطات گذشته.
- بررسیها و توصیفات.
- دادههای مربوط به رویدادهای خاص که از مشتری که در آن از شرکتکنندگان خواستهاید درباره نمونههای محصول بازخورد ارائه کنند.
همیشه به یاد داشته باشید که اگر بخواهید همه را تحت تأثیر قرار دهید، هرگز موفق نخواهید شد. پس خاص باشید و بدانید بازار هدف چیست! افرادی را که خصوصیات مشابهی دارند شناسایی کنید. آنها را در یک گروه قرار دهید. اجازه دهید مثال زیر را مرور کنیم:
چرا مردم از صابون استفاده میکنند؟ برخی از آن برای مقابله با بوی بدن استفاده میکنند، برخی از آن برای مبارزه با میکروبها و عفونتها استفاده میکنند و برخی برای داشتن پوستی روشن و بدون لک
در مورد فوق محصول یکسان است اما نیازهای افراد متفاوت است. مصرف کنندگان دلایل مختلفی برای استفاده از صابون دارند. پس بازار هدف را مشخص کنید.
دیدگاهتان را بنویسید